Pe urmele lui DRACULA în Transilvania 🧛‍♂️

Castelul care în timpul zilei a fost al reginei Maria, iar în timpul nopții al lui DRACULA..


Castelul Bran (în germană Törzburg, în maghiară Törcsvár) este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov.
Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 17 noiembrie 1377 în Zvolen le confirmă sașilor din Scaunul Brașovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu această ocazie, regele le promite brașovenilor că, dacă Țara Românească va ajunge „în mâinile noastre”, atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referința din textul documentului din 1377 cu privire la o „nouă cetate de piatră” permite deducția că fortificația de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o întăritură de graniță mai veche. Această cetate, probabil din lemn, a fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea îi este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea, teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.

În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.

Întotdeauna am fost pasionată de istorie, am citit și am adulmecat istoria pe băncile școlii cu o poftă de nedescris. La ce te ajută?!…păreau nedumeriți cei din jurul meu, care știau geografia pe de rost. Dar, gusturile nu se discută. 😄
Mai târziu când am început să calc pe pământ istoric, în orașe și cetăți, castele și așezări despre care am citit doar în cărți, am simțit că știu, aici a fost ceva despre care…

Bun, acum că ne-am lămurit puțin cu istoria să trecem și la partea cu legenda…Dracula 🧛‍♂️

Dracula, un personaj fantastic al scriitorului Bram Stoker, a fost inspirat din istoria, tradițiile și superstițiile transilvănene, preluând din imaginea eronată a lordului român Vlad Țepeș. Deși Stoker l-a creat inițial pe Dracula ca o combinație de vârcolac și vampir, ulterior casa de editură a respins acest primul capitol. Numele Dracul(a) se trage de la Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Tepeș, terminația “a” semnificând în limba română „fiul lui” (Dracul), iar cea mai importantă parte a romanului se petrece pe teritoriul Transilvaniei,dar basmul a luat viață aici.

Dacă l-am întâlnit pe Dracula la vizita mea la Bran, hmmmm, da.. în tunel castelului… Mi-a zâmbit, chipeș tare și probabil m-a și dorit, dar nu așa cum aș fi vrut eu 😅.

P. S. Nu recomand persoanelor care au claustrofobie sau început de… 😅 Scări multe, locuri strâmte, sunete ciudate, dar priveliște de sus, care a meritat palmele transpirate.

Și uite așa e a doua oară când calc pe urmele lui DRACULA 🧛‍♂️

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: